SAĞLIK BAKANLIĞI YÖNETMELİĞİNE GÖRE, DİYETİSYEN KİME DENİR, SADECE ZAYIFLAMAK İÇİN Mİ BAŞVURMALIYIZ ?
Diyetisyen denildiğinde ilk akla elbette zayıflamak geliyor, 3,5 kilo fazlalığım var nasıl gider diyetisyen hanım gibi sorularınızı duyar gibiyim fakat işimiz sadece bununla ibaret değil, gelin beraber bir göz atalım …
- İlk olarak; yaş, cinsiyet ve fiziksel uğraşı gruplarına göre, sağlıklı bireyler için enerji ve besin öğeleri gereksinmeleri ile sağlıklı beslenme programlarını belirler. Özel grupların (sporcu, geriatri, adölesan, işçi, gebe ve emzikli gibi ) beslenme ihtiyaçlarına yönelik çalışmaların yürütülmesinde görev alır .
- Besin analizleri yapar, Toplumda beslenme sorunlarına ve bu sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapar. Ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde besin ve beslenme politikalarının oluşturulmasında, eylem planlarının yapılmasında ve uygulanmasında görev alır.
- Hekimin yönlendirmesi ile hastalar için gerekli beslenme programları düzenler. Bireylerin ;
- Hastalığına
- Antropometrik ölçümlerine
- Laboratuvar bulgularına ve tedavisine uygun olarak besin öğesi gereksinmelerini belirler.
- Hastaların sağlık kuruluşlarında hastane malnütrisyonuna maruz kalmamaları için gerekli önlemleri alır. Hastayı yemek rejimi hususunda eğitir. Hastaların yemeklerini yiyip yiyemediklerini kontrol eder, tüketmiş olduğu besinler hakkında gerekirse tabibe bilgi verir.
- Hastalara verilecek olan oral, enteral, parenteral beslenme ürünlerinin seçiminde, hazırlanmasında, uygulamalarında, eğitim ve izleme süreçlerinde görev alır.
- Beslenme hizmetinde çalışan personelin denetimini yapar, hizmet içi eğitimlerini planlar, uygular/uygulatır. Hizmetin her aşamasında besin, personel, fiziksel alan ve araç-gereçlerin temizlik ve hijyen için gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
- Menü planlaması yapar ve uygulanan menüleri denetler. Standart yemek tarifelerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlar.
- Yiyecek ve içeceklerin uygun şekilde satın alınması, depolanması , hazırlanması, pişirilmesi ve servis alanına ulaştırılmasında rol alır.
- Besin Güvenliği sağlanmasında ve kalite sistemlerinin kurulmasında görev alır.
(HACCP, ISO 22000, ISO 9001)
ÇALIŞMA ALANLARIMIZ
Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları,
Aile Sağlığı Merkezleri,
Okullar, Renal Bakım Üniteleri,
Kreşler,
Diyabet Üniteleri,
Zayıflama Merkezleri,
Oteller, Restoranlar
Huzurevleri,
Enteral-Parenteral Beslenme Destek Grupları,
Yemek Fabrikaları,
Onkoloji Üniteleri,
Transplantasyon Üniteleri,
Hava-Deniz -Demiryolu Ulaşım Hizmetleri,
Akademisyenlik
Diyetisyen Nurhayat GÖKTEPE
Soru, öneriler ve online diyet için : diyetisyenurhayat@gmail.com
Sosyal Medya Adreslerim;
Facebook : https://www.facebook.com/nurhayat.goktepe.370
Instagram : https://www.instagram.com/diyetisyenurhayat/
Twitter : https://twitter.com/diyetnurhayat